Danas je Svjetski dan prijevremeno rođene djece

Danas se širom svijeta obilježava Svjetski dan prijevremeno rođene djece, koji nam pruža priliku da se fokusiramo na izazove s kojima se suočavaju mali borci rođeni prijevremeno, kao i njihovi roditelji. Ova važna inicijativa ima za cilj da podigne svijest o ranoj neonatalnoj njezi, potrebi za istraživanje i podršci porodicama  koje prolaze kroz ovu izazovnu situaciju. Mjesec novembar smatra se ljubičastim mjesecom, upravo zato što je ljubičasta boja boja prijeevremeno rođene djece.

U svijetu se godišnje prijevremeno rodi oko 15 miliona beba, a u Crnoj Gori na godišnjem nivou je oko 600 prijevremeno rođene djece.

Prijevremeno rođena djeca suočavaju se s posebnim izazovima u svojim prvim danima i mjesecima života. Medicinsko osoblje, roditelji i volonteri posvećeni su pružanju najbolje moguće pomoći tim malenim borcima. Zato Svjetski dan prijevremeno rođene djece ima za cilj da podstakne zajednice da se informišu o pitanjima povezanim s prijevremenim rođenjem, te podrže istraživanja koja doprinose poboljšanju njege i ishoda za  ranjivu kategoriju novorođenčadi.

Ovaj dan, takođe, predstavlja priliku da se oda priznanje za hrabrost i snagu roditeljima, koji se suočavaju s izazovima u njezi prijevremeno rođene djece. Podrška, razumijevanje i zajedništvo su ključni elementi u olakšavanju puta tih porodica, a kroz dijalog, edukaciju i podršku, možemo zajedno raditi na stvaranju okoline u kojoj će prijevremeno rođena djeca imati bolje šanse za zdrav život i uspješan razvoj.

Dom zdravlja Tivat

Predavanje o seksualnom razvoju kod djece

Dom zdravlja Tivat i NVU Centar za savjetovanje i lični razvoj nastavljaju sa organizacijom psihoedukativnih radionica i predavanja za zainteresovane građane Tivta, a sklopu projekta