HPV vakcinacija u Domu zdravlja Tivat svakog dana

Ove sedmice, od 22. do 28. januara, širom Evrope obilježava se Evropska nedjelja prevencije karcinoma grlića materice s ciljem podizanja svijesti o rasprostranjenosti ovog oboljenja, faktorima rizika i značaju uspostavljenih preventivnih programa u okviru zdravstvenog sistema Crne Gore – Skrining programa raka grlića materice i Programa HPV vakcinacije.

U skladu sa promotivnim aktivnostima na nacionalnom nivou, Dom zdravlja Tivat organizovao je niz aktivnosti, a kao i do sada i ove sedmice na Dječijem odjeljenju, svakog radnog dana od 08h do 19h, kao i subotom od 08h do 12h sprovodi se vakcinacija protiv HPV virusa.

Ginekolog u Domu zdravlja Tivat Julija Samardžić i dr Jelena Mršulja, spec.epidemiologije, povodom Evropske nedjelje prevencije karcinoma grlića materice, govorile su o značaju preventivnih pregleda i značaju HPV vakcinacije.

Dr Samardžić je istakla da je jedan od značajnih faktora koji doprinosi visokoj smrtnosti od karcinoma grlića materice, činjenica da je prvi stadijum bolesti uglavnom bez simptoma ili su oni nespecifični, pa žene traže stručni savjet i pomoć tek kada je bolest uznapredovala. Tada liječenje postaje otežano i neizvjesno što smanjuje šanse za izlječenje.

“Brinite o svom zdravlju, dolazite na redovne ginekološke preglede, mislite na svoje ćerke u smislu vakcinacije protiv HPV-a, kada već imamo tu mogućnost da ih na vrijeme vakcinišemo. U svijetu se ta vakcina koristi već više od 16 godina, a kod nas odnedavno. Treba iskoristiti tu mogućnost i zaštiti svoje dijete kako bi sutra imalo zdravije potomstvo i kako bi izbjegla sve probleme sa začećem, neplodnošću, karcinomom grlića ili drugim oboljenjima”, poručila je Samardžić.

Dr Mršulja je navela da je HPV vakcina trenutno dostupna djevojčicama i djevojkama starosto od 9 do 26 godina. Ona je pojasnila da prema posljednjim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, nakon dokaza o viskoj djelotvornosti vakcine i trajanju zaštite prilikom vakcinacije sa samo jednom dozom HPV vakcine, ovaj vid imunizacije se može sprovoditi sa jednom dozom u uzrastu od 9 do 20 godina. Za djevojke i mlade žene starosti od 21 do 26 godina primaju se dvije doze u razmaku od šest mjeseci, dok se HIV pozitivnim osobama bilo kog uzrasta daju tri doze HPV vakcine.

Usvajanjem Progaram imunizacije za 2024. godinu, kako je najavila dr Mršulja, očekuje se da će sprovođenje imunizacije biti rodno neutralno, kao i da će biti obuhvaćene i grupe koje su u većem riziku.

Vakcinu protiv raka grlića materice i drugih bolesti povezanih sa HPV infekcijama (genitalnih bradavica, raka vagine, raka vulve, raka anusa, raka usne duplje i ždrijela),  mogu primiti sve djevojčice i djevojke uzrasta 9-18 godina. U

Vakcinom se postiže visoko djelotvorna, bezbjedna i dugotrajna zaštita. HPV infekcije su veoma rasprostranjene, svi mogu biti inficirani i oboljeti od najtežih formi bolesti. S obzirom da je utvrđeno da je Crna Gora, zemlja sa najvećom stopom obolijevanja i umiranja od raka grlića materice u Evropi, Dom zdravlja Tivat poziva roditelje da iskoriste mogućnost imunizacije i zaštite svoju djecu i na taj način zaštite njihovo zdravlje i život.

Sve informacije vezano za imunizaciju HPV vakcinom sugrađani i sugrađanke mogu dobiti putem kontakt telefona: 067 059-948. Za vakcinaciju protiv HPV virusa, djevojke starosti od 19 do 26 godina vakcnaciju mogu zakazati radim danima, putem kontakt telefona Epidemiološke službe Doma zdravlja Tivat:067 059 953.

Predavanje o seksualnom razvoju kod djece

Dom zdravlja Tivat i NVU Centar za savjetovanje i lični razvoj nastavljaju sa organizacijom psihoedukativnih radionica i predavanja za zainteresovane građane Tivta, a sklopu projekta