Dan borbe protiv hipertenzije

17. maja  obilježen je Dan borbe protiv hipertenzije ili „Dan hipertenzije“. Ovaj međunarodni „praznik“ proglašen je važećim kako bi se u cijelom svijetu podigla svijest o ovoj bolesti i mjerama prevencije.

Tim povodom doktorica JZU Doma zdravla Tivat, Jadranka Kašćelan Reković, specijalista porodične medicine, gostovala je u emisiji radio Tivta i našim sugrađanima i sugrađankama skrenula pažnju na činjenicu, da u svijetu  od povišenog krvnog pritiska, godišnje umre oko 7 miliona lica, a glavni razlog tome je neblagovremeno otkrivanje tog podmuklog stanja , koja nepovratno uništava krvne sudove.Prema riječima izabrane doktorke u DZ Tivat Jadranke Kašćelan Reković, normalna vrijednost krvnog pritiska  je od 120/ 80 do 129/84.

“Hipertenzija je češća kod onih koji imaju oboljelog u porodici, češće je kod onih koji su gojazni, pretjerano uzimaju alkohol, fizička neaktivnost, povećane masnoće, pretjerano uzimanje slane hrane i dosoljavanje. Na povišen krvni pritisak mogu uticati i neki lijekovi poput sredstava za kontracepciju, steroidi, anti depresivi.Takođe,  vrlo je važno da pacijenti znaju, da na pritisak  mogu uticati i antireumatici, diklofen, brufen, flugalin, naproksen i slični lijekovi”.

Doktorka Kašćelan Reković upozorava, da pacijent nipošto ne smije na svoju ruku povećavati ili smanjivati dozu. Terapija se nikada ne isključuje jer je riječ o hroničnoj bolesti. Kako je remećenje idealnog krvnog pritiska u poznim godinama donekle očekivano, zabrinjava činjenica da sve veći procenat ukupnog broja oboljelih čine mladi i djeca. O simptomima, doktorka Kašćelan kaže:

“U 50 posto slučajeva nema nekih posebnih simptoma. Po nekada se mogu javiti simptomi tipa zujanje u ušima, glavobolja, vrtoglavica, nestabilnost, bol u grudima, zamaranje, lupanje i preskakanje srca, bolovi u nogama, grčevi. Ali, iako ne postoje simptomi poželjno je da pacijenti, barem jednom godišnje izmjere krvni pritisak kod svog ljekara a pogotovo se to preporučuje starijima od 40 godina”.

I za hipertenziju su neophodne redovne kontrole kod ljekara. Kućna kontrola može pomoći samo orijentaciono, jer su izmjerene vrijednosti niže. Mjerenje treba vršiti uvijek u isto vrijeme, prije jela, prije uzimanja tableta, prije fizičke aktivnosti, ujutro i uveče.

Predavanje o seksualnom razvoju kod djece

Dom zdravlja Tivat i NVU Centar za savjetovanje i lični razvoj nastavljaju sa organizacijom psihoedukativnih radionica i predavanja za zainteresovane građane Tivta, a sklopu projekta