Maksimalna briga o građanima i turistima

Dom zdravlja Tivat spremno je dočekao turističku sezonu, a to podrazumijeva da, kao i prethodnih godina, turisti medicinsku pomoć mogu dobiti u toj zdravstvenoj ustanovi, kazala je direktorka dr. Jasminka Anđelić. „Turistička ambulanta funkcioniše već godinama unazad i u njenom radu nemamo nikakvih problema. Radi po principu da svi izabrani doktori pružaju usluge gostima koji borave u Tivtu jer ambulanta nije posebno organizovana. U prosjeku se na dnevnom nivou za pomoć obrati 20 do 30 stranih pacijenata i 50 do 60 pacijenata koji nemaju svog izabranog doktora u Tivtu, nego dolaze sa  teritorije Crne Gore. Za sada nema potrebe za većim brojem doktora i medicinskog osoblja, jer oni između zakazanih termina za svoje pacijente imaju slobodno vrijeme da prime i turiste kojima je potrebna neka usluga“, objasnila je Anđelić. Ona je rekla da na dnevnom nivou kod izbranih doktora za odrasle i djecu, kao i  specijalističke ambulante prođe 300 pacijenata.

Rad turističke ambulante već nekoiliko posljednjih godina finanisijki podržava Opština Tivat.  Tako je za  ovu turističku sezonu opredjeljeno 6.500 eura, kazala je direktorka Doma zdravlja.

Pacijenti koji traže pomoć tokom ljeta uglavnom se  žale na gastrointestinalne tegobe ili na opekotine od sunca, a neki od njih se obraćaju i Hitnoj medicinskoj službi, koja je izolovana od Doma zdravlja. „Naša stručnost, opremljenost i organizovanost su na visokom nivou i sve funkcioniše na zadovoljstvo korisnika naših usluga, tako da, za sada, nemamo primjedbi ni od turista ni od domaćih pacijenata, istakla je Anđelić.

Uvjerena da će zaživjeti novi sistem zakazivanja pregleda, koji je uvelo Ministarstvo zdravlja, dr Ađelić je kazala da je početak pa je rano govoriti o pravim ishodima i rezultatima. „Činjenica je da se za veliki broj pacijanta na ternicijalnom nivou, njih čak 90 %, uspjeva zakazati pregled van Doma zdravlja gdje se upućuju na dalje preglede i liječenje, a preostalih 10 % ne uspijevaju dobiti uput zbog nedovoljnog broja specijalista, prije svega se to odnosi na nedovoljan broj hematologa i subspecijalizacija kojih je još uvijek nedovoljno na tercijalnom nivou. Na taj način, naglašava direktorka Doma zdravlja, pacijenti štede i vrijeme i novac, a pravi rezultati tek će se pokazati.

Predavanje o seksualnom razvoju kod djece

Dom zdravlja Tivat i NVU Centar za savjetovanje i lični razvoj nastavljaju sa organizacijom psihoedukativnih radionica i predavanja za zainteresovane građane Tivta, a sklopu projekta