Dr Stevović: Potrebna veća podrška sredine

Svjetska nedjelja je globalna kampanja koja se obilježava svake godine u prvoj nedjelji avgusta, počela je 1. a traje do 7. avgusta. Cilj ove kampanje jeste da se podigne društvena svijest o značaju i prednostima dojenja, da se pruži podrška dojenju i time unaprijedi zaštita zdravlja i majke i djeteta.O dojenju, svim prednostima i benefitima koje sa sobom nosi, razgovorali smo sa pedijatricom tivatskog Doma zdravlja, dr Danicom Stevović.„U obilježavanju ovog dogadjaja učestvuje više od 170 zemalja, gdje se pokušava podići društvena svijest o značaju dojenja, sve više o zaštiti samih dojilja, kao i promociji zadravlja na taj način. Svakog mjeseca imamo nove naučne studije koje pokazuju benefite dojenja, ne samo u periodu do godinu dana nego i dugoročno. Pokazalo se da djeca koja su dojila manje obolijevaju od šećerne bolesti, malokrvnosti, respiratornih infekcija, infekcija organa za varenje. Takodje ima dosta stvari vezanih za zdravlje majke, prije svega, dokazano je da one imaju bolju mineralizaciju kostiju, čak više od 50 odsto manji rizik od nastanka karcinoma dojke u periodu do menopauze“- ističe dr Stevović.
U prošloj godini radjeno je istraživanje gdje je učestvovala i Crna Gora, gdje je pokazano da više od 98 posto majki ima pozitivno mišljenje vezano za dojenje, medjutim do šestog mjeseca manje od 20% doji svoje bebe.
„Razlog zašto su tako mali procenti treba tražiti u tim prvim danima kada je majci prije svega u porodilištu neophodna pomoć i podrška, a zatim u okruženju kućnom. Mi smo veoma ponosni na našu patronažnu službu i kroz savjetovalište pokušavamo da majkama u tom periodu pomognemo na najbolji način. Ta prva dva mjeseca su ključna da se prebrode ti problemi, posle drugog mjeseca obično sve ide glatko“- kaže dr Stevović.Ona naglašava da bi sredina trebala da ima više razumijevanja za majke dojilje.
„ Više od 50% ima problem sa dojenjem u javnosti, tako da bi sredina trebala da da podršku, da se organizuju neki prostori gdje bi majke mogle presvući svoje bebe. To su neki glavni problemi koji se javljaju vezano za dojenje u tim prvim mjesecima“.
Svjetska alijansa za promociju dojenja i podršku dojiljama stavila je akcenat na ekološku, energetsku i ekonomsku isplatljivost dojenja, gdje se smatra da je dojenje najzdraviji, najjednostavniji i najekonomičniji vid unosa potrebnih namirnica odojčadima, a poželjno je da se do druge godine djeteta održi.Iako nije radjena precizna statistika, u Tivtu je, po riječima pedijatrice, procenat dojenih beba je zadovoljavajući.
„Mi na početku imamo najčešće kombinovanu ishranu dojenje plus adaptirana formula, ali čini mi se da na kraju je veći broj onih majki koje polako izbace formulu i ostanu samo na dojenju. Svi se trudimo da što više razgovaramo sa majkama, da im damo što više informacija i podrške, tako da se nadam da će se procenat povećati makar preko tih 20%, bilo bi divno“- naglasila je pedijatrica.Dr Stevović savjetuje da se pri ovim velikim temperaturama i tropskim vrućinama, djeca ne izlažu suncu zbog velikom UV zračenja i pregrijanosti. Jutarnja šetnja svakako djeci prija, ali ne posle 10 časova, treba izbjegavati gužve jer u ovom periodu ima dosta enterovirusnih infekcija praćenih povraćanjem i dijarejama. „Takodje je važno naglasiti da se unosi dosta tečnosti, djeca koja doje, da doje što češće. Na ovim temperaturama nije dovoljno unositi samo vodu, potrebna je voda obogaćena mineralima, pogotovo kod male djece jer oni vrlo brzo dehidrijaju, izgube elektrolite i ond anastaju dalji problemi“- kazala je dr Danica Stevović.

Predavanje o seksualnom razvoju kod djece

Dom zdravlja Tivat i NVU Centar za savjetovanje i lični razvoj nastavljaju sa organizacijom psihoedukativnih radionica i predavanja za zainteresovane građane Tivta, a sklopu projekta