Vanredna HPV vakcinacija i ovog vikenda u Domu zdravlja Tivat

Vakcinacija protiv raka grlića materice za sve djevojčice/djevojke uzrasta od 9 do 18 godina, 23. i 24. decembra 2023. godine
Obavještavamo javnost da je za sve djevojčice i djevojke uzrasta 9-18 godina obezbjeđena vakcina protiv raka grlića materice i drugih bolesti povezanih sa HPV infekcijama (genitalnih bradavica, raka vagine, raka vulve, raka anusa, raka usne duplje i ždrijela) tokom narednog vikenda (23. i 24. decembra) na sljedeći način:
U Domu zdravlja Tivat vakcinacija će se organizovati u danima predstojećeg vikenda od 9 do 12 časova. Pored vikenda, vakcinacija je moguća i radnim danima kod izabranih doktora za djecu.
Podsjećamo da je Crna Gora, prema posljednjim procjenama Međunarodnog Centra za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije, zemlja sa najvećom stopom obolijevanja i umiranja od raka grlića materice u Evropi.
Vakcinom se postiže visoko djelotvorna, bezbjedna i dugotrajna zaštita. HPV infekcije su veoma rasprostranjene, svi mogu biti inficirani i oboljeti od najtežih formi bolesti.
U toku je razmatranje novih preporuka za HPV vakcinaciju u Crnoj Gori i čine se napori da se početkom sljedeće godine vakcina obezbjedi i dječacima posebno iz razloga što je u svijetu učestalost raka usne duplje i ždrijela sve veća, a jedan dio ovih tumora povezan je sa HPV infekcijama. Vakcinacija oba pola u više uzrasnih grupa pruža dodatnu korist u vidu smanjenja prenošenja pojedinih
HPV tipova visokog rizika. O proširenju Programa HPV vakcinacije, javnost će biti obavještena tokom januara 2024. godine.

Predavanje o seksualnom razvoju kod djece

Dom zdravlja Tivat i NVU Centar za savjetovanje i lični razvoj nastavljaju sa organizacijom psihoedukativnih radionica i predavanja za zainteresovane građane Tivta, a sklopu projekta