Rotari klub uručio kolposkop Domu zdravlja Tivat

Članovi Rotari kluba Kotor uručili su danas tivatskom Domu zdravlja, odjeljenju ginekologije, kolposkopski aparat, vrijedan 7 000 eura, koji je glavni faktor za rano otkrivanje karcinoma grlića materice.

Predsjednik Rotari kluba koji pokrija područje Boke, Rajko Čavor, pozdravio je prisutne i objasnio da je kolposkop poklon od donacija prikupljenih na balu pod maskama koji je održan u februaru ove godine.

„Rotari klub Kotor postoji već dvije godine, najmladji smo u distriktu ali smo već prepoznati po mnogobrojnim humanitarnim akcijama.

Bal pod maskama je simbol našeg humanitarnog rada. Ove godine smo se odlučili da od prikupljenih sredstava doniramo aparat Domu zdravlja Tivat. Duži vremenski period smo se pripremali za jednu ovbakvu akciju kojoj su se sa zadovoljstvom priključila mnogobrojna preduzeća, pojednici i 120 zvanica na balu, koji su plaćanjem ulaznica, maski i lutrije doprinijeli sakupljanju novca u iznosu 7.790 eura. Na naše veliko zadovoljstvo ovaj aparat danas je stigao u prave ruke, u Dom zdravlja Tivat“.

Aparat je radjen u Njemačkoj, po specijalnoj narudžbi i prati poslednju savremenu tehnologiju što će u mnogome pomoći radu ginekološke ambulante, a svakako doprinijeti zdravlju žena, kazala je sekretarka Rotari kluba dr Ranka Krivokapić:

„Ovo je još jedna akcija u nizu koju smo uspješno realizovali.

Htjela bih se zahvaliti i gospodinu Marku Vujoviću predstavniku Inel medike iz Podgorice sa kojim saradjujemo evo drugu godinu. Pomenuti aparat je išao na izradu u Njemačku, pa Vam se u ime Rotari kluba zahvaljujem. Takodje još jednom želim da se zahvalim Domu zdravlja na gostoprimstvui da bude što manje dijagnoza koje nisu na dobroit naših žena“.

Dr ginekologije tivatskog Doma zdravlja, Julija Samardžić istakla je da je ovo značajna donacija koja će olakšati rad za tako osjetljivo područje kao što je zdravlje žena.

„Naravno da savremena tehnologija ima ogroman značaj, olakšava rad prvo ljekaru, a korist za pacijentkinje je velika. U današnje vrijeme kanceroza, otkirvanje lezija prije nego one postanu klinički značajne i uklanjanje takvih promjena, upravo za sve to će mi poslužiti jedan ovakav aparat. Savremena tehlogoja će mi dodatno omogućiti da memorišem, uporedjujem ranije nalaze, da pratimo, jer znamo da se kanceroze prate duži niz godina“.

Dr Renata Bergam Grandis kazala je da Rotari klub i dalje želi da radi na unapredjenju zdravstva i zdravstvenih usluga.

„Mi smo vrlo zadovoljni jer smo uspjeli da uradimo nešto za dobrobit naših struka i dobrobit pacijenata, žena i unapredjenje nataliteta.

Nadamo se da nećemo stati na ovome i da ćemo raditi na drugim planovima zdravstva“.

Tivatski Dom zdravlja u planu ima nabavku i novog ultrazvučnog aparata, uz pomoć Opštine i medjunarodne saradnje sa Rotari klubom, kako bi usluga bila kompletna i time značajno doprinijeli unapredjenju usluga ginekološke ambulante.

Predavanje o seksualnom razvoju kod djece

Dom zdravlja Tivat i NVU Centar za savjetovanje i lični razvoj nastavljaju sa organizacijom psihoedukativnih radionica i predavanja za zainteresovane građane Tivta, a sklopu projekta